Psihično zdravje in zima

KAKO DOLGO LAHKO VZDRŽIMO OB POVEČANEM STRESU?

Vsaka zima nas malce upočasni, zmrazi in radosti ob sveže pobeljenem jutru. Letošnja zima pa s seboj nosi posebne izzive, kakršne naša generacija ni vajena. Sploh pa nima recepta, kako se z njimi soočat.

Klasičnim izzivom zime  se je letos pridružil izjemni psihični stres nad občutkom nemoči ter zaskrbljenosti za našo prihodnost. Tako je najbolj na udaru profil ljudi, ki so predstavniki vata doše. Ljudje, ki izjemno težko prenašajo ujetost, psihozo, strah in črnogledost.

Ste med njimi?

Kam je šlo dobro počutje?

Psihični stres ob občutku nemoči in skrbi nad zunanjimi vplivi pozimi najhitreje vodita v globoke oblike depresije? Med nami je profil ljudi, ki ujetost med štiri stene in pod pokrovko megle ter političnih ukrepov izjemno težko prenaša. Iz vidika psihičnega zdravja so to najbolj ranljiva in v tem obdobju najbolj spregledana in ogrožena skupina. Toda ne zaradi virusa!
Tudi priprave na praznike bodo letos svojevrsten izziv. V prejšnjih letih nas je razmetavanje z energijo ob decembrskem praznovanju. ponočevanju, prenajedanju vodilo v pomladansko utrujenost.

To sezono pa se k temu dodajajo tudi čustvene stiske pri ljudeh, ki so sami, ki se slabo razumejo z bližnjimi, ki si ne morejo privoščit osnovnih dobrin in tistih, ki jim je odvzet prestiž svobode, nakupovanja, druženja.

S čim nas obdari zima?

V hladnem delu leta je prisotna jin energija, pasivnost, notranja obnova, samo-opazovanje, vizija, hibernacija in umik navznoter. Te kvalitete zime so prisotne vsako leto, saj je celotna narava usmerjena v shranjevanje, počitek in regeneracijo.

Ob povečani zunanji vlagi in mrazu se umirjeno naravo zime lahko občuti tudi kot težo, depresijo, stagnacijo, pomanjkanje navdiha in volje. Zato je pametno ravnanje v tem obdobju še kako pomembno. Pozimi je na udaru predvsem stabilnost kapha doše. V jasnih, vetrovnih in mrzlih dnevih pa se nam hitro zruši ravnovesje vata doše.

Vsak od nas ima v sebi vata, pita in kapha došo, ki so v različnih kombinacijah. Od elementarenga ravnovesja so odvisne naše šibke točke in naše moči. 

psihični stres, čustvene motnje, intorspekcija, pogled vase, psihični pritisk

Kako zaščititi svojo ahilovo peto in kljub povečanem čustvenem pritisku ostati v dobrem počutju?

Upoštevajmo priporočila za zdravo življenje pozimi. Preberite članek “Ravnovesje pozimi”

Učimo se od tistih, ki jim to obdobje ne prinaša stresa. Morda imajo polne zaloge psihične stabilnosti, veliko znanja o naravnem življenju ter visoko čustveno ali pa duhovno ineteligenco. Karkoli od tega so v preteklosti uspeli osvojiti jim v tem obdobju predstavlja prednost, saj niso tako močno odvisni od stabilnosti in predvidljivosti zunanjega sveta. S temi znanji in zmožnostmi se niso rodili, temveč so jih pridobili. Če so jih oni, jih lahko tudi vi osvojite, izboljšate ali izmojstrite.

Prva pomoč za dobro voljo:

 • Predvajamo si živahno glasbo in zaplešimo ali zapojmo.
 • Zberimo družino in si kar sredi dneva poglejmo komedijo.
 • Povzpnimo se na prste in segajmo pod strop, kot bi obirali sočno sadje.
 • Sami si izdelajmo čokolado ali se lotimo kakega novega recepta.
 • Ostanimo v postelji, se z družino žgečkajmo ali pa si berimo knjige.
 • Na papir napišimo pismo in ga pošljimo prijatelju ali staršem.
 • Razmislimo na katere načine bi vse lahko koga razveselili.

Poznate zgodbico o ptičku, ki je padel v kravjek?

Bil je mrzel dan in ptiček se je šele dobro učil leteti. Zeblo ga je in peruti ga niso dobor ubogale, izgubil je ravnotežje in padel proti… Malo prej je krava na tem mestu opravljala svoje potrebe, zato je ptiček padel v mehak in topel kravjek. Jezno je brcal po kakcu in se skušal skobacati na plano, ko je mimo prišla lisica, ga potegnila ven in si priskrbela večerjo.

Nauk zgodbe: ni vsak sovražnik, ki te potisne v drek in ni vsak prijatelj, ki te potegne iz njega, predvsem pa, ko si v dreku ne brcaj.

Pogosto prepoznamo, da so bile naše najbolj stresne situacije naše največje priložnosti, saj so se nam pomagale naučiti kvalitet, ki se jih drugače ob hitrem tempu in polnem nakupovalnem vozičku ne bi. Glavni namen tega obdobja bo znan in viden šele čez čas. Izkoristimo ga, da naredimo kar največ iz njega.

Začetni koraki k večji psihični stabilnosti:

 • Naredimo si seznam prednosti, ki ji je prineslo to obdobje.
 • Razvijajmo hvaležnost nad tem, kaj vsem imamo in smo že dosegli.
 • Odprimo se bolj preprostem načinu življenja.
 • Gradimo odnose z drugimi in sami do sebe.
 • Ne ženimo si stvari k srcu in jih poglejmo od daleč.
 • Nič ni tako, kot je videt na prvi pogled.
 • Vsaka stvar enkrat mine, tako bo tudi to obdobje.

Morda je ravno zima tisto, kar sedaj najbolj potrebujemo?

Zima je čas, da se umirimo, sprostimo in potegnemo navznoter. Pri tem nam bo zelo pomagalo, da opustimo svoj prav, da se predamo notranji obnovi.

V zimskem času je notranji ogenj najmočnejši in nam pomaga k preobrazbi stališč, ki nam ne služijo več.

Če se obrnemo navznoter in tem procesu omogočimo svoje mesto, nam lahko dobro pomaga, da psihično zorimo in postanemo bolj stabilni.

Če v tem obdobju še vedno vztrajamo pri svojem prav, nam bodo zaskrbljenost, nemoč in jeza pobirali življenjsko energijo in šibili imunski sitem ter dobro počutje.

Še vedno mislite, da nam preostane kaj drugega kot sprememba odnosa do sveta in sebe?

duša, psihične motnje, psihični pritisk, čustvene težave

Notranja preobrazba je pot učenja

Na njej se nam psihični pritiski življenja pokažejo v drugačni luči. Na tej poti nam lahko pomagajo tisti, ki so jo prehodili ali pa so na tem področju vsaj kak meter pred nami.

Pri nas vam s svetovanji pomagamo ozaveščati zakaj čutite tako kot čutite, ter kako ven iz tega. Z energijskimi terapijami vas okrepimo, da se bolje počutite. Naša glavna orodja za podporo osebnostnem in poslovnem razvoju pa so portali oziroma energijske slike Sun of art.

Za več info nas kontaktirajte Urška 041 506 815.

Predhodna objavaNaslednja objava