fbpx

Kako do prijetne energije v vaši jedilnici?

feng shui jedilnica

Prostor in oprema jedilnice naj bo taka, da se v njej radi zadržujemo in uživamo ob hrani, ki smo jo pripravili z ljubeznijo. Zato naj bo jedilnica prostorna, prijetna in vabljiva. Vzdušje v njej je skoraj enako pomembno kot hrana. Družina naj v jedilnici preživlja lepe trenutke, klepeta, se smeji, sprošča in uživa ob hrani.

Za jedilnico je priporočljivo, da je to samostojen prostor ali jasno ločen del kuhinje ali dnevne sobe.  Središče jedilnice je miza in glede na znanje feng shui je priporočljivo, da je okrogla,  ovalna ali osem-kotna, brez špranj in zarez, ki jih imajo raztegljive mize. Špranje namreč vnašajo energijo ločevanja in neusklajenosti. Kvadratne ali pravokotne mize so zaradi ostrih kotov manj zaželene. Že kralj Artur je s svojimi vitezi sedel za okroglo mizo, saj prinaša več harmonije in enakovrednega upoštevanja prisotnih. Dobrodošlo je, če je miza lesena. Ob  stekleni, kjer se vidijo noge, bomo spodbujeni z energijami nemira, prihajanjem, odhajanjem.

Tisti člani, ki sedijo na stolih s čvrstim zaledjem za seboj – steno, so v večji kontroli nad družino. Glava družine naj sedi nasproti vhoda v jedilnico.

Pri uživanju hrane ali pogovorih naj nas nič ne moti, zato pazimo, da svetilke ne visijo prenizko ali da na mizo ne postavimo prevelikih sveč, vaze s cvetjem, ki bi nam ovirale pogled na bližnje. Za večji mir ob jedi odstranimo tudi mobilne telefone, časopis,..

SMO SE KDAJ VPRAŠALI KAKŠNO VIZIJO IMA NAŠA DRUŽINA?

Včasih je dobro ozavestiti tudi takšno zelo enostavno vprašanje? Da odgovor na to vprašanje poznamo in se o njem pogovarjamo, nam pomaga krepiti skupne vrednote. Ki nam stojijo ob strani v turbolentnih časih, ko ni vse samo enostavno in udobno.

Jedilnica kot podaljšek kuhinje predstavlja to, kar nam je nekoč dajalo ognjišče. Današnja jedilnica je prostor, kjer se družina dnevno srečuje, se ponovno poveže, obnavlja odnose in daje prostor prebavi (hrane in informacij) in s tem skrbi za zdravje svojih članov. V jedilnici se učimo strpnosti, postavljamo skupne cilje, komuniciramo, odpiramo pretok za nove ideje. Vrline, ki jih kot družina imamo, nam omogočajo prijetne ali malo manj prijetne skupne občutke ob jedi. Vsekakor lepo dizajnersko pohištvo lahko izpolni nas čut za estetiko, ne more pa napolniti praznine v odnosih.  Toda tudi to področje je moč izboljšati z dnevnim trudom in dobro voljo.

Naučimo svoje bližnje, da si vsaj čez vikend zastavijo vprašanje in znotraj sebe poiščejo odgovore nanj: »S čim lahko prispevam svoji družini? Kaj lahko storim sam, da nam bo vsem skupaj lepše?« S takimi malimi koraki pa slej ko prej sestavimo odogovor na vprašanje: “Kakšno vizijo ima moja družina?”

Prispevek k skupni blaginji lahko vsak član takoj udejanji v praksi s tem, ko pomaga pri pripravi hrane ali pa pri pomivanju posode in čiščenju po obroku. Če to kot družina znamo izpeljat v miru, slogi in dobrem občutku vseh članov, je za družinsko harmonijo kar obetavno znamenje.

ZDRAVJE DRUŽINE SE ZAČNE V KUHINJI, NADALJUJE PA V JEDILNICI

Poleg okusne hrane, ki zadovoljuje naše trenutne potrebe, imamo za družinsko mizo lahko poudarek, da je hrana zdrava, saj to krepi naša telesa in nam ohranja zdravje. Poskrbimo, da je jedilnica radostni kraj, kjer se skupni obrok začne s hvaležnostjo. Za hramonijo in zdravje blagoslovimo hrano s kratko zahvalo ali pesmijo. Naj razvajene brbončice okusov ne diktirajo kvalitete živil, s katerimi gradimo svoje zdravje in s tem svojo prihodnost. S tem kaj in kako se prehranjujemo odrasli, ustavarjamo zdrav življenjski stil otrok.

NAVLAKA NA JEDILNI MIZI USTVARJA NEPRIJETNO ENERGIJO KAOSA IN PREPIRA

Jedilni prostor naj bo vedno urejen in čist, zlasti če to mizo uporabljamo še v druge namene (domače naloge, igranje, službeni in drugi projekti). Naučimo se, da mizo redno pospravljamo in poskrbimo, da med obroki na mizi ni računalnikov, zvezkov in igrač. Navlaka na mizi privablja negativno energijo, zato se ob v takih prostorih hitreje skregamo, smo bolj raztreseni in nemirni. Feng shui prostorov nas uči o gibanju energije skozi prostor. Ravnanje z navlako in čiščenje prostora je eno prvih proporočil tega starodavnega znanja.

Na sredino mize sodi le prijetna lončnica ali šopek svežega cvetja, ki ni previsok in se še vedno lahko vidimo.

VESTE, DA OSVETLJENOST NAŠIH BIVALNIH PROSTOROV VPLIVA NA TO, KAKO DOBRO SPIMO PONOČI?

Tako kot za ostale bivalne prostore tudi za jedilnico velja, da so večinoma dobrodošle luči, ki oddajajo toplo svetlobo. Doma se zadržujemo več ob zaključku dneva, zato je dobro, da je svetloba prilagojena temu delu dneva in je topla in mehka. V nasprotju s tem, je za jutranje in pisarniško delo, primerna hladana, modrikasta svetloba, ki nas prebudi in aktivira.

Jedilnico, ki je  prostor za druženje, uporabljamo največ popoldne in zvečer. Topla svetloba spodbuja naš čustven del in nam pomaga, da smo bolj mehki, sproščeni, zadovoljni in prijazno komunikativni, po utrujenem dnevu pa  je to balzam za vsakogar. S toplo svetlobo pomagamo živčevju, da se umirja in telo pripravlja na nočni počitek in z njim regeneracijo.

FENG SHUI IN STENSKE SLIKE ZA JEDILNICO

Oprema, ki jo imamo v jedilnici na razpolago, ne glede na to ali je bolj luksuzna ali preprosta, zadovoljuje naše trenutne potrebe. Toda jedilnica je večinoma obdana vsaj s kakšno steno, ki pa predstavlja čudovit prostor, da ga zapolnimo s tistim, kar nam pomeni in kamor bi se radi premaknili, torej z našimi cilji in vrednotami. Torej okrasje ali umetnost, ki nam plemeniti naše stene nas povezuje z našimi cilji. Zato poskrbimo, da na nas in družino vplivajo z občutki veselja, preskrbljenosti, prijaznosti, harmonije in zdravja.

Ena najboljših sob v hiši za zrcalo je jedilnica. Zrcalo simbolično podvoji količino hrane, ki je na mizi in tako navdaja z obiljem.

Glede na tradicionalni feng shui  so v kitajski kulturi po domovih izobešene slike, ki  imajo predvsem simbolični pomen. Dobro energija je vezana na simbole, ki jih predstavljajo. Blagostanje in harmonijo pri njih simbolizira harmonična narava, fenks, krapi in perunike ter ptice,..

Iz kolekcije Sun of Art slik spodaj lahko vidite slike, ki po svoji sporočilnosti ustrezajo jedilnici in nas lahko podpirajo pri družinskem druženju ob hrani.

Predhodna objavaNaslednja objava